Fulkalendern del 11 – 9 decFulkalender part 11 – 9 Dec

bulla-upp

9 dec – Bulla upp!

Ok, vi kanske inte får Nobelpriset i fantasi som har ett recept idag igen, men det är ju dan före Nobeldagen så vad passar bättre än att ladda upp med härligt goda vaniljbullar? Det gäller dessutom att öva på frosseriet nu så här i början av december så att du kan äta riktigt mycket i jul. Man skulle kunna tro att det är svårt att göra vanlijbullar när man ser dem på konditoriet, men det är lättare än man kan ana.

vaniljbulle1

Här är receptet: Grunddeg: 2 dl röd mjölk 25 g jäst 75 g smör 3 msk socker 1 ägg ca 8 dl vetemjöl Fyllning: 3 dl marsankräm Garnering: Smält smör Strösocker vaniljbulle5

Ljumma vätskan till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den. Rör smöret och sockret samtidigt i degbunken. Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek. Under tiden degen jäser kan du göra i ordning marsankrämen. Kavla ut degen till en stor, fyrkantig kaka, som du sen delar i 20 lika stora bitar. Lägg på en klick fyllning och nyp sen ihop bullarna till små knyten. Placera dem på bakplåtspapper på plåten med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa väl. Här är det läge att sätta på kaffebryggaren igen och bjuda in grannarna som inte kunde komma till monsterkalaset. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i socker. vanilj3

Ät och njut och sikta på att få Nobelpriset nästa år istället! Och skulle det vara så att du inte gillar marsankräm går det lika bra att fylla bullarna med äppelmos, sylt, mandelmassa eller nåt annat gott. 🙂 vanilj4 vanilj2

bulla

9 Dec – Stuff your face!

OK, we might not get the Nobel Price of  fantasy for having a recepie again today but today is the day before the Nobel day here in Sweden so  to honour it we made really nice vanilla buns. And besides it’s time to get busy practising gluttony to get you really prepared for all the eating at Christmas. You would think that vanilla buns are really hard to make. But it turns out it’s easy and that anyone can make them.

vaniljbulle1

Here’s the recepie:

The dough:
2 dl full milk
25 g yeast
75 g butter
3 tbs sugar
1 egg
ca 8 dl flour

Filling:
3 dl vanilla custard

Garnish:
Melted butter
Sugar

vaniljbulle5

Melt the butter and pour in the milk. Heat until finger warm. Add the yeast. And stir until the yeast has properly dissolved. Then pour in sugar and the egg. Stir. Work in the flour gradually until you get a nice dough that doesn’t stick to the bowl.
Let rest under a baking towel until it reaches twice it size.

Meanwhile make the vanilla custard, we used a box one, it needs to be a thick custard.
When the dough has finished resting work it into a large, flat, square and divide it into 20 different pieces. Put some filling on each square and pinch the sides together on each square to make it into a small bun. Put it on a baking sheet with the edge down on the sheat.
Let the buns rest for about 15 min.
Bake in a really hot oven for about 10 min.
Paste with melted butter and immediately roll the bun in sugar until it gets a nice coating.
Let rest a while, the filling can be really hot if you eat it right away.

vanilj3

Eat an enjoy and work at getting a Nobel Prize next year instead!

If you don’t like vanilla custard you can fill the buns with apple sauce, jam , chopped nuts and sugar or anything else you can come up with.

vanilj4

vanilj2