Lucka 12 – Våra bästa julplattor

Vad vore julen utan julmusik? Rätt stämningslös, eller hur? Och det är ju bara under en begränsad tid man kan lyssna på härligheten, så det gäller att passa på!

Så här i juletid bombarderas vi av allehanda jullistor som folk har gjort på Spotify. Men vi vill slå ett slag för julalbumet. För det finns ju en anledning till att artister gjort hela julalbum – det är meningen att man ska lyssna på det från början till slut och känna just den julstämning de vill förmedla. Och det kan såklart vara vitt skilda stämningar – allt från uppfyllelse av Jesus till vemod till ohämmad glädje.

Dessutom känner vi att albumet som medie har glömts och gömts bort i Spotify/ITunes-lyssnandets hitsfixering. Och hemma hos oss har vi traditionen att varje år köpa en julskiva som får bli soundtracket till årets stora högtid.

Självklart lyssnar vi på tidigare års plattor också. 🙂 Här har vi sammanställt våra favoriter bland alla julskivor! Ta er tid och lyssna på dem en och en. Från början till slut. Vi lovar att det är värt det!

The Andrews Sisters – Christmas with the Andrews Sisters The Andrews Sisters var tre systrar från Minnesota – LaVerne, Maxene och Patty – som var stora under swing- och boogie-woogie-eran på 30- och 40-talet. Den här julskivan är full av harmonisång och tempo och man kan inte låta bli att bli glad i hela kroppen!

The Beach Boys – Christmas Harmonies De flesta av oss förknippar The Beach Boys med sommar och surf på 60-talet. Tänk er att kombinera det soundet med jul och tomtar! Det kan helt enkelt inte bli dåligt.

Elvis Presley – Elvis’ Christmas Album 20 miljoner sålda album kan inte ha fel, det här är förmodligen den bästa julskivan av en enskild artist någonsin. Det är inte alla julskivor som i en månad toppar Billboardlistan. Det är Elvis när han är som bäst mysig, charmig, sexig, rock n roll, gospel och jul. It’s christmas time pretty baby and its snowing hard now….

Vikingarna med barnkör – Julens Sånger Det här är en svensk klassiker från 1985, och det är årets efterlängtade tillskott i julskivsamlingen. Vikingarna med smörsångaren Christer Sjögren i spetsen, iklädda päls på skivomslaget och med barnkör. Ja det är cheesy. Och vi älskar det!

Sufjan Stevens – Songs for Christmas Vi har ju haft med godbitar från det här albumet i tidigare års listor. Det är stillsam melankoli som funkar asbra för att mysa med varmchoklad och en bra bok.

Various Artists – A Very Special Christmas Den 23 december uppesittarkväll med paketinslagning och Die Hard på videon (japp vi har så klart sparat våra videofilmer och har kvar videospelaren). Run DMC inleder filmen med Christmas in Hollis och ja här nånstans blir det jul på riktigt. Skivan är sprängfylld med 80-tals ikoner som gör bättre och sämre covers av klassiska julörhängen. Alison Moyets The coventry carol är fantastisk likaså Stevie Nicks Silent night. Pointersisters version av Santa Claus is coming to town mindre bra. Madonnas Santa Baby är kanske inte lika bra som Eartha kitt men den bekräftar vår åsikt att Madonna var bäst på 80-talet.

Various Artists – Soul Christmas Ett julsamlingsalbum som börjar med They Call med back door santa kan inte var dålig (låten för övrigt som DMC lånat lite ifrån i sin Christmas in Hollis). Soulig jul som både funkar när mysdansen pockar på och när mysstassen kommer på.

Johnny Cash – Christmas with Johnny Cash Christmas med Johhny Cash. Djup bredd med en bourbon och mer melankoli. Ska man bara ha ett enda countryjulalbum hemma så ska det vara med the man in black.

Various Artists – The Motown Christmas Collection Stevie Wonder, Jackson 5 med en mycket ung Michael, Supremes, Marvin Gaye, the Temptations, the Miracles. Feel good, mys och nostalgi. Dessutom Diana Ross med barnkör.

Various Artists – A Christmas Gift For You From Phil Spector Phil Spector må vara dömd för mord och placerad i finkan, men han kunde det där med musik. På den här julplattan från har han samlat alla sina stora stjärnor från 60-talet: The Ronettes, The Chrystals, Darlene Love. Och de gör superhärligt 60-talssväng av de klassiska julsångerna.