Lucka 10 – Superunderlägg

Idagens lucka gör vi något vi själva både vill ha och behöver. Vi har ett sånt där teakbord från 50- 60-talet nån gång. Det är fint men kanske inte världens mest tåliga bord, i princip allt vi sätter på bordet skapar fläckar. Man måste använda underlägg till allt som ska på bordet. Vi har ett litet gäng solkiga underlägg – för få och för tråkiga. Så idag är vi själviska och pysslar vad vi tycker är snyggt och vad vi behöver. Vi fortsätter också på gårdagens tema: liten insats stor förändring (imorgon kommer det vara annorlunda vi lovar!) 1. Du behöver nåt att ha som underlägg, vi har haft ett gäng tjocka kartongbitar med rundade hörn liggande i säkert över fem år. Vi tror att vi köpte dem nån gång när vi tänkte att våra underlägg var för trista (samma som vi haft tills nu) och skulle göra nya och sen blev det aldrig av. Vidare behöver du en sax, eller en kniv, en penna, en pensel eller en svamp, limstift eller något annat papperslim. Dessutom inhandlade vi decoupage medium för 39 kr särskilt för just detta pyssel.

När vi gör decoupage i vanliga fall så använder vi helt vanligt vitt flytande papperslim, men till det här behövde vi något som tål väta. Decoupage medium kan förutom att användas till att göra underlägg användas lite till vad som helst – sätta på papper på sten? keramik, glas? Jajamensan även om vi inte vågar går riktigt så långt så känns det kul att veta att det skulle funka om vi blir sugna.

Ja just det, vi ska inte glömma att du behöver något snyggt att sätta på underläggen! Vi valde, som vi så ofta gör, serietidningar. Vi älskar superhjältar. Och zombies. 2. Dags att börja leta bilder! Vi valde att använda stora bilder, till just det här pysslet ville vi inte ha med själva serierutorna. Så det var att leta bra bilder som passade våra underlägg. 3. Lägg underlägget över din bild och rita runt. 4. Klipp ut bilden. 5. Limma på ordentligt med lim på underlägget. (Man kan använda decoupage mediet också, men vi är snåla. Limstift är billiga, och man vet aldrig när vi kommer på att vi ska dekorera stenar med bokmärken). 6. Sätt på din bild och tryck ut eventuella bubblor. Var noga! Låt torka ordentligt. 7. Skär eller klipp bort det som hamnat utanför underlägget. 8. Nu är det dags för decoupage mediet, vi använde en pensel men vi tror att det skulle vara ännu bättre att använda en svamp för att få på mediet. Det blev lätt små små bubblor med penseln. 9. Vi är ganska söliga av oss när vi dricker kaffe så vi målade på decoupage mediet både på kanterna och på undersidan av underlägget för att göra det helt vattentätt. Låt torka ordentligt innan du använder underläggen. Och med ordentligt menar vi verkligen jättelänge, som i åtminstone ett par dygn. 10. Klara! Walking dead! Zombies! 11. Klassisk Stålmannen! 12. Spindelmannen 13. Thor! 14. Wolverine! 15. Avengers! 16. Fantomen! 17. The Thing!