Hur Ful vågar du vara?

matts Hur Ful vågar du vara? – Fuldesigns utställning på Stockholm Pride 2010 på Sjöhistoriska museet Hur vill du ha det hemma? Hur ser det ut omkring dig när du lever som bäst? Lever du ett liv som är vitt rent och avskalat? Har du en sval ren utsida likväl som insida? Är ditt hem kalt och rent, ljust och lagomt precis som hemma hos folk i inredningstidningar och möbelkataloger? Problemet med idealet. Problemet är inte att en del vill ha ljust och kalt hemma, utan att det idealliv som förmedlas i inredningstidningar och bostadsannonser skapar krav på oss som bläddrar i dem. Krav på att vara snygga, ordnade och ha stockholmsvita hem. Vi är inte perfekta, och våra hem är inte perfekta, homestylade och avskalade. Ett hem är något organiskt något som lever med oss och som förändras allt eftersom vi förändras. Våra hem är inte utställningshallar över den vi borde vara, om vi bara lyckades pressa ner oss idealets pepparkaksform.

Här på Pride har vi med oss några av våra handarbetade konstverk. Förhoppningsvis blir du glad av dem, i bästa fall inspirerad att prova att göra själv och ta makten över ditt livs design.

Storformatsbroderier – Hemmafrun och Bredäng. Digital ASCII-konst möter traditionellt broderi. Queera broderier – Vadå ”Hem ljuva hem”? Jag får panik av mina fantasier. Fulmonster – De är monster vi går och döljer inom oss. Kanske finns det ett monster i dig också? Utställningen pågår under Stockholm Pride 2010 på Sjöhistoriska museet Pride Park. Vernissage är idag kl 17. Välkomna! Utställningen är öppen varje dag under festivalen mellan kl 10 – 13 och mellan kl 14 – 22. Fuldesign – ett alternativ till god smak sedan 2005 Fuldesign är en Stockholmsbaserad designgrupp som har funnits sedan våren 2005. Fuldesign är design för alla som inte känner att de är perfekta och passar in i den påklistrade total-make-over-världen där man måste ha ett perfekt hem, utseende, liv och ekonomi för att få vara med. Genom sina konstprojekt utforskar Fuldesign människors uppfattningar om smak och vem som har makten över att definiera vad som är god smak. Det handarbetade, egendesignade och unika hyllas som motsats till den standardiserade estetiken. Fuldesign omfattar även socialt kulturella projekt där fokus ligger på aktion och interaktion med ett kritiskt öga riktad mot samtiden och omvärlden, ett alternativ till jakten på perfektion. Fuldesign skrapar på ytan och lyfter fram det fula som befriar oss från det perfekta. Fuldesign har de senaste åren arbetat med Röhsska museet, Nordiska museet, Kulturhuset i Stockholm, Carl Larssongården, Skövde Konstmuseum, Nässjö Kulturhus, Punkt Ø AS, Galleri F15 & Momentum, Blå Stället, Stockholms Kulturfestival, Ung 08, Svensk Form, Formex, Designgalleriet, Stockholm Pride, Kulturkalaset i Göteborg, Mölnlycke Kulturhus med flera. Kontakt med Fuldesign: info@fuldesign.se eller ring en Fuldesigner: Moa Åström 0704-40 36 54, Roland Larsson 0730-91 08 65, David K Frimark 0702-48 11 44, Pernilla Klüft 0709-50 10 66