Fuldesign på Nordiska Museet

Fuldesigns broderikit på Nordiska museet Just nu pågår en fantastisk utställning på Nordiska Museet som heter Folkkonst. Ett av rummen har förnyats och tillägnats samtida skapande och där finns Fuldesign representerat med våra broderade bonader.

I det förnyade folkkonstrummet visas några exempel på craftivism, recycle design, scrapbooking, stickgraffiti och installationen med 7000 virkade dukar.

Samtida skapande ställer frågan om vad folk gör med sina händer i dag? Egentligen behöver vi inte tillverka någonting för hand – maskinerna klarar allt utom att virka. Ändå håller vi på. Vi skapar med våra händer för att må bra, för att förändra världen eller bara för att det är roligt. Utställningen berättar om att det handgjorda också är en reaktion mot det massproducerade. Och att det var likadant för drygt hundra år sedan.

Då lyfte engagerade kvinnor fram landsbygdens traditionella skapande – hemslöjden – mot fabrikstillverkad dålig kvalitet. I dag reagerar människor mot överkonsumtion och dåliga arbetsförhållanden på andra sidan jordklotet.

Vad är folkkonst? I utställningensrummen bredvid det förnyade rummet visas folkkonst från 1700- och 1800-talen. Begreppet folkkonst skapades på 1800-talet av konsthistoriker som ville skilja målningar och föremål som landsbygdens människor gjort från den konst som var etablerad i de högre samhällsskikten.

Nordiska museet ställer frågan om ordet ”folkkonst” passar in i dag? Om du skapar något – vad kallar du ditt skapande? Utställningen om folkkonst öppnade 29/4-05 och pågår tills vidare. Det förnyade folkkonstrummet lades till våren 2012.

http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=6000&cat=148&catName=utstallningar&topmenu=148