Panelsamtal om slöjan

Fuldesign klär slöjan

Ikväll Torsdag 15 maj kl. 18.00 blir det  panelsamtal om slöjan!

Kom till Mångkulturellt centrum och häng med på visning och intressanta samtal!

”När designgruppen Fuldesign 2009 lanserade en hijab för den svenska nationaldräkten fick de motta dödshot. Vad har hänt sedan dess med idén om svenskhet och svenska kläder?”

Visning och samtal med David Klüft Frimark från Fuldesign, modedeskaparen Iman Aldebe och George Chamoun, regissör och konstnär.

Om gästerna:

David Klüft Frimark är en av tre som driver Fuldesign, en designgrupp som vill frigöra dig från det perfekta. När de lanserade hijaben ”Moder Svea” (som finns i utställningen) tryckte de på en öm punkt i den nationella självbilden. De får än idag motta hot. http://www.fuldesign.se/

Iman Aldebe är designer och bloggare, som etablerat sig med muslimskt mode i Sverige. 2012 tog hon fram en slöja för den svenska polisen, och samma år deltog hon i tevesända tävlingen Project Runway.
http://www.imanaldebe.com/Biography.php http://www.dn.se/sthlm/de-flesta-av-mina-kunder-ar-svennar/

George Chamoun är konstnär och regissör med bakgrund från Konstfack. Han har bland annat regisserat musikvideos för Bruno Hibombo och Silvana Imam, och har rönt stor uppmärksamhet med ”Iconatomy” som är en dekonstruktion av skönhetsideal genom det senaste århundradet.
http://www.georgechamoun.com/ (Silvana Imam – Svarta Madam) http://vimeo.com/54128998  

 • Rolexus

  Vet inte hur jag trillade in här, men jag måste påpeka att jag mår alltid lite illa, i dessa yttersta (?) av dagar när jag ser något svenskt som skändas. Men det är väl meningen att provocera.

  ”När designgruppen Fuldesign 2009 lanserade en hijab för den svenska nationaldräkten fick de motta dödshot.” Jaja, det tror jag så mycket jag vill på. Att normala människor inte gillar muslimer är en sak, att uttala dödshot är mot dem annan. Handen på hjärtat (de som har ett): vi vet ju alla att det är muslimer som överallt i hela världen, plågar människor med hot, våld och terror. Just för att de är muslimer. Döda alla ”otrogna”, särskilt judarna – och världsherravälde, är dessa bisarra, inavlade stackares tvångstankar. Nazismen var nog ganska slätstruken jämfört med islam, om man nu vill jämföra pest och kolera. Det har ju blivit så vanligt att muslimer får spel, att vettigt folk har blivit lite avtrubbade och inte reagerar så mycket på mussar som bär sej åt som de galningar de faktiskt är.

  Den som lever en tio / femton år till får väl se. Då kan vi säkert gotta oss i dödshot så mycket vi vill från morgon till kväll vi svenskar, om vi inte kommit till rätta med skändande muhammedaner innan dess. Men det gör vi nog. Svenskar är lite trögstartade, bara. Sedan går det av bara farten, haha! Ska bli rätt kul när det börjar. Så de muslimer som gav sej av hem medan de fortfarande kunde göra det frivilligt, kommer att känna sej mycket nöjdare och gladare än de som inte gjorde det, om man säger så.

  Undrar om någon multikultimupp kan få detta att föreställa ett dödshot. Antagligen. Ibland blir man förvånad över vad störda sinnen kan ställa till med.
  Ser att sidan inte är uppdaterad på några månader och att inte det inte är så många kommentarer här… Folk kommer väl hit av misstag, som jag gjorde, kantänka.

  Angående den svenska folkdräkten som den presenteras här, vill jag bara säga: Vidrigt. Och skändandet borde vara åtalbart – utan preskriptionstid – med tanke på det pågående landsförräderiet.