youllneverwearthatagain

You’ll never wear that again

Lider du också av fenomenet med en proppfull garderob men aldrig något att ha på dig? Du är inte ensam. Enligt en undersökning från United Minds rymmer våra garderober tillsammans 220 000 000 plagg som inte använts det senaste året. I genomsnitt finns 31 plagg i varje persons garderob som inte används, varav elva tröjor, fyra par skor och tre jackor.

Stadsmissionen har skapat facebookappen You’ll Never Wear That Again som på ett lekfullt sätt hjälper oss att sortera ut kläder vi aldrig kommer använda igen, och som därför bara tar onödig plats i garderoben när de skulle kunna göra nytta på annat håll.

Till exempel kan man skänka kläderna till en second hand-butik så att de får leva vidare hos någon annan. Jag lovar att det kommer bli mycket lättare att hitta något att ha på sig när garderoben inte är full av skit. ;) Det kan då vara värt att tänka på vad det är för typ av organisation som har butiken, så att man stöder det man vill stöda.

En del organsiationer som har second handbutiker bygger på kristen värdegrund, som tex Stadsmissionen. Andra är frikyrkliga med tvivelaktig inställning till saker som homosexualitet, som tex Myrorna som är en del av Frälsningsarmén. Det finns politiska organisationer som Emmaus som arbetar för solidaritet i världen och att jordens resurser ska delas lika och användas på ett sätt som är positivt för både människa och miljö. Röda Korset (Röda Halvmånen i muslimska länder) finns i nästan hela världen och arbetar för att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår, i allt från krigshärdar till katastrofområden.

Biståndsföreningen Humana Sverige (tidigare UFF) tillhör den danska Tvindrörelsen som definieras som en destruktiv och manipulativ sekt av Föreningen Rädda Individen (FRI) och dessutom är med på Frivilligorganisationernas insamlingsråds varningslista.

Självklart finns det även kommersiella second hand-butiker där man kan sälja sina riktigt snygga avlagda kläder på kommission och på så sätt få lite extra cash i plånboken. Ytterligare en variant är att ställa sig på en loppis och sälja själv. Det är både roligt och ger pengar.

I Stockholm har vi den helt fantastiska 2-km loppis i Aspudden som är en gång om året och är en riktig folkfest för fyndare och garderobsrensare.

En annan variant är att ordna en klädbytarfest med sina vänner. Alla tar med det de inte använder längre och kan plocka på sig av andras kläder. Det som blir över skänker man till någon av ovanstående organisationer. Och är man händig kan man alltid sy om kläder. En blus kan bli en barnklänning. En tröja kan bli dockkläder. En klänning kan bli en kjol. Eller så syr man helt enkelt fulmonster av alltihopa. :)