8_drop2

Lucka 5 – Ljusballonger med kondomer

Lucka fem är strumplampor som lyser upp i snöstormen. Dagens pyssel innehåller kondomer, ballonger och viskningslekar på internet. Pysslet saknar tyvärr swarowskikristaller.

Pysslet är inspirerat av bilden här till höger. Det är en bild vi ramlat över mycket senaste tiden. Bilden delas mycket på pinterest och på diverse bloggar (kolla här, här, här och här till exempel). Som så ofta utan någon som helst information om bilden utan bara med ett glatt tillrop att strumpor, vattenballonger, vatten och glowsticks blir coola partylampor.

Utan att veta så mycket mer än så här gav vi oss på pysslet och gjorde vår variant som ni hittar nedan. När vi var klara med pysslet och fotat färdigt gav vi oss i kast med att leta reda på vem/vilka som låg bakom idén.

Vi förstod när vi tittade på bilden att det här inte var något party, bilden kom från någon sorts utställning. Först letade vi bara via googles bildsök och hittade hundratals pinterest och bloggar som inte lämnade någon information utöver den vi redan hade.

Vi la till ”exhibition” och ” lights” och kom via två bloggar fram till att bilden är av en ljuskrona (kristallkrona) som heter ”Light sock”. 2009 fick arkitektfirman Diller Scofidio + Renfro i New York i uppdrag av Swarowski att skapa moderna ljuskronor, bilden är från Swarowskis Crystal Palace. De skapade ljuskronan genom att börja med ett fisknätslinande tyg, ovanpå detta lägga  hinkstora högar kristaller och i mitten placera en ljuskälla (halogenlampa). Allt bands sedan ihop och skapade en droppformad kristallkrona som väger 21 kg.

Projektet har blivit viskningsleken på internet för att tillslut landa i ett tips på internet om man kan få samma effekt som på bilden genom att använda sig av vattenballonger, strumpor och glowsticks.

Här kan du läsa om projektet under kategorin objects på Diller Scofidio + Renfros hemsida och leta dig fram till 2009. Här finns ännu mer information på Swarowskis sajt.

Nåväl det blev en fantastisk inspiration och vi lärde oss massor på vägen. Och vi skulle hemskt gärna vilja ha 21 kg Swarowskikristaller hängande i vårt tak. 1. Nu över till vår variant av ljusstrumporna! Du behöver för detta pyssel strumpor, vi använde vanliga hudfärgade tunna nylonstrumpor. Nästa gång skulle vi använda oss av vita nylonstrumpor och eller nätstrumpor. Vidare behöver du någon form av tyngd, vi rotade fram olika typer av tunga muttrar och fästen. Du behöver led-lampor eller lite starkare variant av glow-sticks, vi tror också att det eventuellt skulle funka med såna där led-värmeljus även om de torde vara svåra att få ner i ballongen. Vi hade små mini-led vi hittade i en billighetsaffär, du kan givetvis också bygga egna mini-led med dioder och batterier. Du behöver ballonger, vi hade alla möjliga färger. Vill man ha det mer stilrent kan man använda vita ballonger och led-lampor utan färg. Du behöver kondomer med glid, en sax och vatten från kranen. 2. Sätt på din led-lampa (eller knäck din glowstick) det är bra att tejpa fast på-knappen så den inte stängs av när du fipplar med ballonger och kondomer. Stoppa ner lampan i kondomen. Stoppa sedan ner din tunga mutter, eller sten eller liknande (något som inte riskerar att göra sönder kondom eller ballong). 3. Knyt minst två riktigt hårda knutar och klipp av överbliven bit kondom. 4. Stoppa ner ditt kondompaket så långt ner i halsen som möjligt på ballongen. 5. Fyll ballongen med vatten, ditt kondompaket kommer ploppa ned i ballongen när denna blir större av vattnet. Knyt ihop ballongen utan att hälla ut allt vatten. Ett hett tips är att tvätta bort glidmedlet från fingrarna innan det här steget för det är lätt att allt glider en ur händerna annars. 6. Om du använder dig av strumpbyxor klipp av ett ben av strumpbyxan. 7. Stoppa ned din vattenfyllda ballong i strumpan. 8. Nu är det klart! Visst blev det fint! Utmärkta partylampor. De kan så klart utvecklas med blinkande led-lampor. Vi är mycket sugna på att göra dessa med fisknätsstrumpor. De är jättebra på glöggpartyt istället för värmeljus och brandfara överallt. Vi får alltid lite skrämselhicka av värmeljus som lämnas tända i badrum och tomma rum. De här är inte brandfarliga och kan lämnas själva. Kom bara ihåg att plocka ut batterierna ur lamporna och lämna dessa till återvinningen när festen och lamporna är slut.