nirvana

Broderi, rock’n'roll och grammatik

Vi har fått många bra recensioner på vår bok Fulmonster. Det är vi väldigt glada för. :)

Vi har också fått kritik i recensioner både på nätet och i tidningar för att ett av våra broderier i boken (”Just because you’re paranoid don’t mean they’re not after you”) är felstavat.

Vi förstår att ni med felstavat menar grammatiskt inkorrekt.

Som språknördar håller vi såklart med om att det är viktigt med både stavning och grammatik, precis som meningsbyggnad och undvikandet av särskrivningar. Och visst, även solen har sina fläckar. Men i just det här specifika fallet måste vi hänvisa språkpoliserna vidare till musikbranchen, närmare bestämt till Nirvana och den avlidne Kurt Cobain, då texten är ett citat från deras ”Territorial Pissings” från det klassiska albumet Nevermind (1991).

Broderiet är givetvis en hyllning till just Nirvana. Kunskapsnivån när det gäller populärkulturella referenser kan såklart variera. Ja en del har säkert aldrig hört talas om Nirvana eller att man i lyrik och musik får frångå grammatiska regler till viss del. Men visst, någon måtta får det ju vara!

Så för att ni ska ha lite fler låttextrader att rätta så har vi här sammanställt en liten lista ni kan sätta tänderna i.

  • I can’t get no satisfaction. (Rolling Stones)
  • We don’t need no education. (Pink Floyd)
  • Who you gonna call? Ghostbusters! I ain’t afraid of no ghost. (Ray Parker Jr.)
  • She’s got a ticket to ride, but she don’t care. (The Beatles)
  • I don’t want nothing at all. (Alicia Keys)
  • Love don’t live here anymore. (Madonna)
  • Them bitches is shippin’ wood. Hoes is so crusty. These bitches is my sons. Stupid hoes is my enemy. Stupid hoes is so wack. (Nicki Minaj) And yes of course we does. We running this town just like a club. (Ke$ha)
  • The only problem is that you was using me In a different way that I was using you. (Rihanna)

Vill man läsa på lite om Nirvana kan man göra det här på Wikipedia. Och kom ihåg: Det heter ”sex, drugs and rock’n'roll”. Inte ”sex, drugs, rock’n'roll och korrekt grammatik, stavning och interpunktion”. ;) http://youtu.be/d_UQWjx3HRo