Fulkalendern del 11 – 9 dec

bulla-upp

9 dec – Bulla upp!

Ok, vi kanske inte får Nobelpriset i fantasi som har ett recept idag igen, men det är ju dan före Nobeldagen så vad passar bättre än att ladda upp med härligt goda vaniljbullar? Det gäller dessutom att öva på frosseriet nu så här i början av december så att du kan äta riktigt mycket i jul. Man skulle kunna tro att det är svårt att göra vanlijbullar när man ser dem på konditoriet, men det är lättare än man kan ana.

vaniljbulle1

Här är receptet: Grunddeg: 2 dl röd mjölk 25 g jäst 75 g smör 3 msk socker 1 ägg ca 8 dl vetemjöl Fyllning: 3 dl marsankräm Garnering: Smält smör Strösocker vaniljbulle5

Ljumma vätskan till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den. Rör smöret och sockret samtidigt i degbunken. Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek. Under tiden degen jäser kan du göra i ordning marsankrämen. Kavla ut degen till en stor, fyrkantig kaka, som du sen delar i 20 lika stora bitar. Lägg på en klick fyllning och nyp sen ihop bullarna till små knyten. Placera dem på bakplåtspapper på plåten med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa väl. Här är det läge att sätta på kaffebryggaren igen och bjuda in grannarna som inte kunde komma till monsterkalaset. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i socker. vanilj3

Ät och njut och sikta på att få Nobelpriset nästa år istället! Och skulle det vara så att du inte gillar marsankräm går det lika bra att fylla bullarna med äppelmos, sylt, mandelmassa eller nåt annat gott. :) vanilj4 vanilj2